Βλάστη
Η Βλάστη είναι μια ιστορική ορεινή κωμόπολη του Νομού Κοζάνης. Η ονομασία της προέρχεται από την μοναδική βλάστηση της περιοχής. Απέχει 160 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και περίπου 500 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πτολεμαΐδας, κτισμένη σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Ασκίου (υψόμετρο 2.111 μέτρα) και του Μουρικίου (υψόμετρο 1.700 μέτρα)

Εκκλησία Βλάστη

Η πρόσβαση στην Βλάστη γίνεται με δύο τρόπους:
1. Στην Εγνατία Οδό στρίβετε στον κόμβο της Κοζάνης και κατευθύνεστε προς Πτολεμαΐδα. Στην είσοδο της Πτολεμαΐδας στρίβετε αριστερά στο πρώτο φανάρι που συναντάτε, προς Κρυόβρυση και Βλάστη. Ακολουθείτε τις πινακίδες.
2. Για όσους έρχονται από Ιωάννινα, Γρεβενά και Καστοριά, στην εθνική οδό προς Καστοριά στρίβουμε δεξιά στην διασταύρωση προς Εράτυρα και ακολουθούμε τις πινακίδες προς Σισάνι και Βλάστη.

Ο οικισμός της Βλάστης έχει διατηρήσει την παραδοσιακή του μορφή με το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν σε όλα τα κτίρια. Το κλίμα της περιοχής είναι εξαιρετικό, με πεντακάθαρο αέρα, ενώ λόγω του υψόμετρου η θερμοκρασία είναι πάντοτε ιδιαίτερα χαμηλή, ακόμα και σε περιόδους καλοκαιρινού καύσωνα.

Βλάστη

Στα καταπράσινα λιβάδια της περιοχής και στις πλαγιές του Ασκίου (χωρίς σκιά) όρους, ο επισκέπτης μπορεί να βρει δεκάδες ποικιλίες αρωματικών φυτών και βοτάνων. Εδώ βρίσκονται και οι πηγές του Μύροχου (χέων μύρο) ποταμού, παραπόταμου του Αλιάκμονα. Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε τον λόφο δίπλα στον οικισμό με τις αιωνόβιες οξιές και βελανιδιές, καθώς και τα αμέτρητα σημεία με πηγές, βρύσες και ρυάκια.

Η πλούσια χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει εκτάσεις φτέρης, λυγαριάς, αγριοϊτιάς, λεύκης, αγριομηλιάς και αγριοαχλαδιάς. Συναντάμε επίσης φυτά όπως ο αμάρανθος, αγιόκλημα, βαλεριάνα, γαϊδουράγκαθο, δενδρομολόχα, δυόσμος, θυμάρι (τοπικά γνωστό ως Τσιουμπρίτσα), κρίνα, κρόκος, μεντα, ρίγανη, σάλβια, αγριοορχιδέα (σερνικοβότανο), τσάι βουνού, τσουκνίδα, φλαμούρι, χαμομήλι, πολλά είδη μανιταριών και φυσική τρούφα.

Για τους λάτρεις των άγριων ζώων, στην περιοχή μπορούμε να ψάξουμε να βρούμε εκτός από την προστατευόμενη καφέ αρκούδα, λύκους, αγριόχοιρους, αλεπούδες, ζαρκάδια, ασβούς, κουνάβια, λαγούς, αγριόγατες, σκαντζόχοιρους, χελώνες, αετούς, γεράκια, μπούφους, αγριόκοτες, φασιανούς και μπεκάτσες.